Geschiedenis

Geschiedenis in een notendop…

Toen Geraardsbergenaar Geert Van Lierde, de stichter van deze fanfare, in 1977 enkele trommels kocht, gaf hij daarmee het startsein voor een nieuw jeugdmuziekkorps in Vlaanderen.
Met een minimum aan instrumenten werden de eerste repetities aangevat. Al snel kende de fanfare voldoende succes bij de leden van de jeugdbeweging zodat men in 1982 besloot om de eerste klaroenen en lyra’s aan te kopen. Vanaf dan ging het muzikaal peil van het korps steeds maar omhoog.
Een hoogtepunt was er in 1983, toen de KSA-groep de ‘Dag der Jeugdmuziekkorpsen’ organiseerde en in 1997 toen men in Geraardsbergen een internationale taptoe organiseerde.
Het muziekkorps K.S.A. Geraardsbergen nam drie keer deel aan het ‘festival van jeugdmuziekkorpsen’ te Schoten, en behaalde er respectievelijk brons, zilver en uiteindelijk goud.
K.S.A. Geraardsbergen luistert jaarlijks verschillende optredens in binnen- en buitenland op.
De gekende Krakelingenstoet in de eigen stad, het Vlaams Nationaal Zangfeest, verschillende stoeten, kermissen, jubileumvieringen, culturele activiteiten,… In het Nederlandse stadje “Almelo” namen we deel aan het vestigen van een record in het befaamde Guinness Book of Records!

In 2023 mocht het muziekkorps 45 kaarsjes uitblazen en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Er werd namelijk een heus feestweekend georganiseerd vol activiteiten, met op de tweede dag een taptoe. Allerhande groepen uit Vlaanderen (vlaggenwaaiers, muziekkorpsen, …) kwamen optreden. Ter gelegenheid van haar 45ste verjaardag, traden ook alle voormalige leden van de K.S.A-fanfare samen op met de huidige leden. Zo klonk muziek van de ‘vermiljoenfanfare’ samen met andere korpsen op de markt van Geraardsbergen.

Als muzikale afsluiter van het weekend werd de ‘Feestmarch 23’, gecomponeerd door voormalig fanfareleider Robrecht Van Lierde, voor het eerst publiekelijk gespeeld.

muziekkorps K.S.A Geraardsbergen tijdens het feestweekend in 2023
‘Vermiljoenfanfare’