Geschiedenis

De geschiedenis van KSJ-KSA-VKSJ in het algemeen vind je hier .

De geschiedenis van K.S.A. Geraardsbergen in een notendop…

Toen pater Marcel in 1933 tot studieprefect aan het Sint-Jozefsinstituut werd benoemd richtte hij er een K.A. – bond op onder de leerlingen van de hoogste twee klassen.

In 1937 werd door de gouw Oost-Vlaanderen het guldensporenprogramma voorgelegd. Vanaf dan werd de Katholieke Studentenactie eerst werkelijk een jeugdbeweging. De eerst bondsleider was Benoit De Smedt.

Tijdens de oorlog werd het Sint Jozefsinstituut als Kazerne ingericht. De Hernieuwerban fungeerde als D.G.O.G. (Dienst voor gezinnen door oorlog geteisterd).

Na de oorlog kwam er eerst een bondsmis onder stuwing van de jongknapenleider Jaak Geyssels. Kort erna werd er ook een oud-hernieuwerban opgericht.

In de jaren 60 schommelt het ledenaantal voortdurend rond de 100. In 1965 wordt met de leeuwkeswerking van start gegaan. Danielle Scheirlinckx werd de eerste leidster.

Ondertussen had K.S.A. Sint-Jozef ook al enkele jaren een fanfare.

In het kampjaar 1966-1967 werd Jan de Lil bondsleider.

1972 betekende een vernieuwde start. Er kwam een splitsing in de beweging. Één groep volgde de proost, een andere de bondsleider. De collegebond K.S.A. Sint Jozef werd een parochiebond. De lokalen werden ondergebracht in Ons Huis. Enkele maanden later werd de naam definitief vastgelegd: K.S.A. GERAARDSBERGEN. Alle bannen werkten voortaan gemengd.

In 1974 verhuisde de groep naar de Sasweg. Het was een oud en vervallen complex.

In 1977 telt de bond terug 100 leden, de fanfare wordt opgericht en het oudercomité deed stilaan zijn intrede. De eerste barbecue wordt georganiseerd.

De hernieuwerwerking werkt één jaar lang rond haar Noordkaaptrektocht. Uiteindelijk organiseren in 1980 de langste trektocht uit de K.S.A.-geschiedenis, naar het uiterste Noorden van ons continent, daar waar ’s zomers de zon nooit ondergaat. De K.S.A.-vlag wappert onder de Midzomernachtzon van Lapland, Zweden, Noorwegen, Finland en de fjorden van de Noord-Atlantische Oceaan.

In 1982 wordt het lokaal aan de Sasweg, bijna letterlijk, boven de K.S.A.-hoofden afgebroken. De groep verhuist terug naar ‘Ons Huis’.

Er wordt een prefab-lokaal aangekocht.

In 1983 organiseren we Dag Der Jeugdmuziekkorpsen. Een groots feest ter gelegenheid van het 50jaar bestaan van de groep.

Dat K.S.A.’ers sportief zijn, merk je duidelijk wanneer ze in 1989 met de fiets op kamp gaan naar Felenne.

In 1991 wordt de kaap van de 200 leden overschreden. Spijtig genoeg geraakt men op de wekelijkse vergaderingen op het einde van het kampjaar nog niet de helft dit cijfer.

Tijdens ditzelfde kampjaar behaalt de fanfare de gouden medaille op het jeugdmuziekfestival in Schoten.

Bij de start van het kampjaar 1991-1992 wordt met de aspirantenwerking gestart. De fanfare treedt voor de eerste maal op op het Vlaams Nationaal Zangfeest.

Het kampjaar 1992-1993 is een echt feestjaar. K.S.A bestaat 60 jaar. Op de Kristus-Koningviering kreeg de groep een eigen ‘Manneke Pis’.

Een jaartje later schakelt K.S.A. Geraardsbergen over van feitelijke vereniging naar vereniging zonder winstoogmerk.

De viering 20 jaar fanfare op 19 mei 1997 werd een hoogdag voor de bond. Zelden werd een manifestatie zo grondig voorbereid als deze jubileumviering.

Een jaar later trekt ons muziekkorps voor een weekend naar Almelo (Nederland).

In het jaar 2000 organiseert de bond een millenniumfietstocht.

Op 13 juli 2000 kan men voor de eerste maal de website van K.S.A. Geraardsbergen bezoeken.

De ouderavond in het jaar 2001 met ‘Kosmos‘ wordt een echte topper met heel wat technische hoogstandjes.

De viering ’25 jaar fanfare’ heeft plaats op 16 maart 2002. Deze viering betekende ook het einde van Geert Van Lierde als fanfareleider.

In het kampjaar 2002-2003 werd het 70 jaar bestaan van de K.S.A. in Geraardsbergen gevierd! De groep werd meter en peter van Francesco, een nieuwe luidklok die in de OLV-kerk te Grimminge hangt. Het hoogtepunt van het feestjaar kreeg de naam wuppielééééjum, een feest aan het abtenhuis met toneeltjes van de leden, volksspelen en een groot Breughelfestijn.

Onze Oud-Hernieuwerban vierde zijn 20-jarig bestaan in het voorjaar van 2006. Speciaal voor dit gebeuren werd ook een nieuwe Oud-Hernieuwervlag in mast getrokken.

De 25ste jaargang van het bondsblad ‘Trouw ‘ ging van start in september 2006. Het is uitgegroeid tot een goed gevuld tijdschrift, met heel wat medewerking van de leiding en leden.

2007-2008: Groot feest want KSA bestaat 75 jaar in Geraardsbergen!

In het 77ste kampjaar houdt de KSA opnieuw een grootse ouderavond. ZAPP! genoemd. Veel bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar amai wat een ouderavond. Eentje om er nooit meer te vergeten!

In 2012 bestaat ons bondsblad 30 jaar! In hetzelfde jaar wordt er opnieuw een nieuwe ouderavond georganiseerd: Svajoné genaamd! Svajoné wordt letterlijk vertaald als “Droom”. Dit was opnieuw een pareltje van jewelste.

In 2016 werd er een ouderavond georganiseerd: dit onder de naam “Die Ou Transvaal”. Deze avond gaven alle leden en leiding het beste van zichzelf en het resultaat was prachtig!

Ook in 2016 werd bij het begin van de kerstvakantie ons eerste kerstconcert georganiseerd. Het was meteen een schot in de roos!

In september 2018 bestond onze jaarlijkse BBQ 40 jaar!!!!! We ontvingen ook een record aantal eters, waarvoor dank.

In 2019 bestond onze fanfare 40 jaar! Hiervoor organiseerde we op de markt van Geraardsbergen een Taptoe! Hierop waren maar liefst 9 muziekkapellen aanwezig.


Als je meer wil weten kan je dat vragen via info@ksageraardsbergen.be